Ervaringen

Het heeft een paar bezoeken geduurd. Aftasten. Arno zit in een rolstoel, vaak diep voorovergebogen, en ziet slecht.  Steeds onderzoekt Teuntje en kijkt ze hoe Arno het contact dat Teuntje met hem probeert te krijgen, ervaart.

Bij elk bezoek kan Teuntje een stukje dichterbij komen. Zelfs zo dichtbij dat hij en Teuntje op een gegeven moment met verstrengelde handen en met de hoofden tegen elkaar, samen luisteren naar de muziek van Arvo Pärt.

Het is de eerste tropische dag. Maar dat mag de pret niet drukken.

Mevrouw M. die 80 jaar wordt en door ernstige fysieke beperkingen aan huis is gekluisterd, krijgt van familie een verrassingsbezoek van Teuntje cadeau.

Voor Teuntje is dat een hele uitdaging en wat het extra spannend maakt is, dat naast familie, ook de buurvrouw en vriendinnen bij het bezoek  zijn.  Met elkaar zorgen zij als mantelzorgers al jaren dag in dag uit met veel liefde en geduld voor mw. M. Hoe zal mw. M. het bezoek van Teuntje vinden? Misschien vindt ze dit onverwachte bezoek wel helemaal niets en te kinderachtig? Ze is nog helder van geest en bij de tijd.  

Maar wat een feest is het geweest voor iedereen en in het bijzonder voor mw. M.   

Zie het voor je hoe midden op de dag in een huiskamer waar door alle meubels de ruimte beperkt is, acht mensen (waarvan twee de 70 jaar al lang zijn gepasseerd) rondom de stoel van mw. M. staan te twisten op het nummer Let’s twist again van Chubby Checker. Mw. M. geniet en zij niet alleen. Het is een middag om niet gauw te vergeten. Na drie dikke afscheidszoenen neemt Teuntje afscheid. Volgend jaar mag ze terug komen.

Barát is een groep miMakkers die op vrijwillige basis twee keer per jaar een week naar Hongarije gaat. In het voorjaar bezoeken ze een instelling met verstandelijk beperkte meisjes/vrouwen en in het najaar een jongens/mannenhuis. Met een bezoek aan een verpleeghuis eindigt iedere reis. Teuntje is drie keer mee geweest. Ze koestert met regelmaat alle mooie herinneringen aan deze bijzondere reizen. 

Voor mooie overgetelijke contacten hoef je geen Hongaars te begrijpen. De taal van het hart is universeel.

Voor een terugblik op alle reizen, kijk op clownsnaarhongarije.waarbenjijnu.nl.
  • foto-1
  • foto-2
  • foto-3
  • foto-4
  • foto-5
  • foto-6
  • foto-7
  • foto-8
  • foto-9

Het is nog donker op de kamer van mevr. V. Ze ligt in bed maar ze is wel wakker. Als Teuntje zachtjes naar haar toe loopt, krijgt Teuntje meteen gezelschap van mevr. L. Die gaat op het bed van mevr.  V. zitten en Teuntje nestelt zich op de grond naast het bed.

“Kijk eens wie er is” zegt mevr. L. tegen mevr. V., terwijl ze ondertussen Teuntje's schouder aait. Wat volgt is een prachtig "gesprek" tussen de twee dames, waarbij Teuntje aansluit en als een soort vertaalster met en zonder woorden fungeert. 

Heel bijzonder en ontroerend om het contact tussen deze twee prachtige mensen te zien en daarbij te mogen zijn.  

Lees meer: Een driegesprek